Ja. Of anders...
Als ik het nieuws bekijk, dan bekruipt mij regelmatig de twijfel of ik wel genoeg deel. Ik heb het niet slecht, moet nog altijd (heel goed) opletten dat ik niet te veel eet. En als ik iets nodig heb, dan kan ik het gewoon gaan halen. En volgens mij nog heel vele anderen in Europa.
En zo gaan mijn gedachten de afgelopen periode meerdere keren over dit onderwerp in relatie tot de bijbel. Want als één boek het al een tijdje vol houdt, is het dat boek. Mensen zijn door de afgelopen 'crises' heen in staat gebleken om, vaak mét dit boek, steeds een stapje verder te komen. Ziekten van weleer werden bedwongen, steeds grotere groepen mensen delen hun welvaart met elkaar. Niet altijd even eerlijk, maar toch. In Nederland is de verhouding arm-rijk nu circa 1:100. Armoede is geen kwestie meer van leven of dood en al helemaal geen onderdeel van het dagelijks straatbeeld.
Dus hoe zit dat nou. Gaat het nou zo slecht, of valt het allemaal wel mee en doen we het zo slecht nog niet.
Vanuit deze "context" kwam ik bij de mammon.
'mindmap'
En zo kom ik bij mijn vragen rondom dit onderwerp:
- Zou je de bonus cultuur kunnen zien als een moderne invulling van de mammon?
- Als je workaholic bent, laat je je dan ook verleiden/beheersen door de mammon?
- Als je een burnout hebt (gehad), hoe zit dat dan met de mammon?
- Je zou de verhouding tussen arm en rijk in een samenleving kunnen zien als een indicatie van de mate waarin de mensen in staat zijn om samen eerlijk te delen.
De afgelopen eeuwen zijn we hier in het westen in staat gebleken om de verhouding tussen arm en rijk te verkleinen waarbij de armen rijker werden en de rijken rijk bleven.
Je zou dit kunnen zien als een zegening en een bewijs van Jezus' belofte dat als je deelt niemand honger hoeft te leiden. Wat vind jij? - Deze sterk verbeterde omstandigheden zijn met name de afgelopen tweehonderd jaar sterk zichtbaar geworden.
Wat heeft daar volgens jou het sterkst aan bijgedragen: de christelijke grondslag, de democratie of het kapitalisme. Of was het toch iets heel anders? - Collecte en kerkbalans wordt door velen in relatie gebracht tot de tienden. Je zou dus een gedeelte van je geld aan de kerk moeten geven om zo anderen te helpen. Wat vind jij hiervan?
- Je kunt zeggen dat belasting betalen en verzekeringspremie betalen een vorm is van delen, voor elkaar zorgen. In ons land hebben we een gemiddelde belastingdruk van 42% en geven we zo'n 10% van ons inkomen uit aan verzekeringen. Dat is ruim meer dan één tiende. Wat vind je hiervan? Ben jij hier 'tevreden' mee als christen? Ons bestel maakt het mogelijk om van 10% van je inkomen zélf te bepalen hoe we dat gezamenlijk uitgeven. Maak je hier gebruik van?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Arend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten